НОИ - Шумен обявява старт на дейността по профилактика и рехабилитация

17:38, 31 мар 17 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Териториално поделение на НОИ - Шумен уведомява, че от 03 април стартира дейността по профилактика и рехабилитация. За 2017 г. Националният осигурителен институт е сключил договори със 18 юридически лица за общо 49 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.

По програмата НОИ заплаща стойността на 10 нощувки, 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно и до 7 лв. дневно частична парична помощ за хранене.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията.

Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, които не са навършили съответната възраст за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК не е изтекъл и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

За самоосигуряващите се лица се запазва декларативния принцип за удостоверяване на изискванията на чл. 13в, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване за внесени осигурителни вноски за съответните рискове. Лицата попълват “Декларация за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация от самоосигуряващи се лица” по образец, утвърден от управителя на НОИ.

Паричната помощ от НОИ се предоставя еднократно за всяка календарна година.

От 3 април, в стая № 310 на III етаж в административната сграда на ТП на НОИ - Шумен, от 08,00 часа до 12.00 часа, се приемат документи, извършва се заверка на медицинското направление и се издават удостоверения за профилактика и рехабилитация.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефони: 85 58 65, 85 58 63 и 85 58 64, от служителите в стая № 310, от информационното табло на ІІІ етаж в ТП на НОИ - Шумен и от официалната интернет страница на Националния осигурителен институт http://www.nssi.bg/benefits/rehabilitation.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама