Христос Воскресе!

00:05, 24 апр 22 / Общество 25 4884 Шрифт:
Topnovini

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. 

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

На Великден и Цветница: Вярващите да не целуват иконите

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма Св. Възкресение, при слизането на Благодатния огън.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Иисус Христос над смъртта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна седмица, означаваща страдание. Нарича се още и Велика седмица“. Това са последните дни от земния живот на Иисус.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Какво повеляват традициите на празника?

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. 

За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден, след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.

Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г., и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с Христос Воскресе. Отговорът е Воистину Воскресе“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама