Македонската опозиция планира правителство след размириците

14:25, 30 апр 17 / Свят 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонските опозиционни социалдемократи заявиха, че ще сформират правителство с етнически албанци като партньори, въпреки напрежението в Скопие през изминалите дни. Съобщиха от АФП.

В четвъртък вечер граждани нахлуха в сградата на парламента, ранявайки лидера на социалдемократите Зоран Заев и други депутати. Протестиращите се обявиха против предложената коалиция между СДСМ и етническите албанци, виждайки в тази стъпка заплаха за националното единство.

Сблъсъците бяха допълнително разпалени от назначаването на нов председател на Народното събрание - етническият албанец Талат Джафери.

СДСМ и техните съюзници обвиняват конкурентната консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ, че подбужда насилието и използва етническата криза в опит да се задържи на власт. Според формацията, новият парламентарен ръководител е законно избран.

Брюксел и Вашингтон също подкрепиха избирането на Джафери за поста.

Размириците са най-новият епизод на двугодишната политическа криза в нестабилната балканска страна, дом на 2 милиона души. Изборите през декември трябваше да спрат сътресенията, но само ги задълбочиха.

Партията ВМРО-ДПМНЕ, водена от бившия премиер Никола Груевски, спечели най-много позиции в изборите през декември, но не успя да сключи сделка с албанските групи. Въпреки че тогава Заев се споразумя да управлява в коалиция с албанските партии, президентът Георге Иванов, съюзник на Груевски, отказа да им даде мандат. Той и протестиращите твърдят, че суверенитетът ще бъде подкопан от исканията на албанците, особено ако езикът им стане официален за Македония.

Етническите албанци съставляват около 1/4 от населението на Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама