Разрешиха на Хуманитарната да обучава танцьори

16:12, 30 апр 17 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хуманитарната гимназия във Варна, която предстои да се преобразува в средно училище, ще продължи да обучава ученици в хореографски паралелки. Проблемът е разрешен с промяна в държавния план-прием за предстоящата 2017/2018 учебна година, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Промяната позволява записване на ученици за придобиване на професионална квалификация „Танцьор“ в средни и обединени училища и в профилирани гимназии. Едновременно с това са утвърдени разработените за първи път учебни програми по хореография за всички класове. Те са подготвени в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който хореографията става самостоятелен учебен предмет, но може да се изучава единствено в рамките на избираеми и факултативни учебни часове.

Отделно, с промени в Наредба №10 на МОН беше дадена възможност да се кандидатства за прием в паралелки по хореография в пети и седми клас на профилираните училища, като при балообразуването се използват резултати от национални и регионални олимпиади и състезания.

Успоредно с това министърът на образованието и науката Николай Денков е приел предложението на Националната агенция за професионално образование и обучение да бъдат признати две нови професии: „Сценичен фолклорен изпълнител“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ - трета степен на професионална квалификация; и „Специалист танцово изкуство“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ - четвърта степен на професионална квалификация. След изтичане на задължителната съгласувателна процедура те ще бъдат включени в списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама