Йенс Столтенберг: НАТО може да засили мисията си в Афганистан

17:22, 30 апр 17 / Свят 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТО възнамерява отново да увеличи силите си в Афганистан, където помага на тамошните военни в борбата срещу ислямистките бунтовници, заяви председателят на алианса Йенс Столтенберг в интервю за немския вестник "Велт ам Зонтаг“.

Той добави, че военният блок трябва да вземе решение по въпроса до юни.

Столтенберг посочи също, че НАТО иска да засили ролята си в борбата срещу международния тероризъм, най-вече чрез обучение на местните сили и извън Кабул.

Той каза, че съюзниците могат да се ангажират повече с Йордания и Тунис, наричайки ги "островите на стабилността" в един нестабилен регион.

БГНЕС припомня, че вчера американските морски пехотинци се завърнаха в конфликтната провинция Хелманд в Афганистан, след като силите на НАТО приключиха военната си роля в региона през 2014 г. Те ще помагат на ръководената от военния алианс мисия за обучение на афганистанските сили.

Командващият американските и натовски сили в Афганистан генерал Джон Никълсън присъства на церемонията по посрещането на военните.

Новината за изпращането на 300 морски пехотинци в Хелманд дойде през януари, дни след като талибаните обявиха началото на „пролетната си офанзива“, а администрацията на Доналд Тръмп започна опити да изработи нова стратегия за участието си в конфликта.

Провинцията от години е център на американската и британска военна намеса в Афганистан. САЩ разполагат с около 8 400 военнослужещи в Афганистан. Никълсън призова за още няколко хиляди, за да се помогне съпротивата срещу бунтовниците.

В началото на декември генералът заяви, че Кабул пряко контролира около 64% от населението на 30-милионната страна. Той напомни, че талибаните са особено активни в провинция Хелманд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама