МОН ще сезира прокуратурата за съборената сграда в Равда

17:44, 30 апр 17 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия работен ден от следващата седмица „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) – търговско дружество към Министерството на образованието и науката, ще сезира Районната прокуратура в Несебър за самоуправство на територията на бившия ученически лагер в с. Равда, съобщиха от МОН. Предаде БГНЕС.

Около 9 часа днес на територията на почивна база „Равда - Стара Загора” в с. Равда е нахлул багер, който е разрушил монолитна двуетажна сграда с площ от 306 кв.м. Става дума за бившия спален блок №4.

На място веднага е пристигнал представляващият УОС за района на Бургас Емануил Райчев – ръководител на звено „Експлоатация на почивни бази” – Бургас. Той е повикал полиция. Пред органите на реда лицата, разрушаващи държавната собственост, са легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър за събаряне на постройката, издадена на 27 април 2017 г. Такава заповед обаче не е връчвана на УОС. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок.

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота.

Съборената сграда „Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло.

УОС ЕАД ще настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама