"Сухишвили“ пленяват българската публика с магията на таланта си

17:33, 30 май 17 / Култура 25 1089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили”, което стартира от 5 юни София, 6 юни Пловдив, 8 юни Велико Търново, 9 юни Русе, 11 юни Варна и приключва на 12 юни Бургас, съобщават организаторите.

Класическата програма на най-добрия балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия.

„Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф - творческият гений Илико Сухишвили – младши осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.

Снимка:Сухишвили

Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите.

За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии.

Спектакълът в 120 минути буря на сцената със съвършенство в танца. Той впечатлява с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище от кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете. Грузинците са единствените в света, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  - 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”.  

Снимка:Сухишвили

Създаден в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален Балет на Грузия „ Сухишвили“ за 72 години изнася десетки хиляди концерти на 5 континента, в стотици държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама