Панорама на средното образование започна в Разград

18:08, 30 май 17 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички средни училища от област Разград ще представят профилите, специалностите и професиите, по които ще осъществяват прием след седми и осми клас през учебната 2017/2018 година на петата поред инициатива „Панорама на училищата”. 

Снимка: Topnovini.bg

Събитието, организирано от Регионалното управление на образованието, съвместно с Центъра за кариерно ориентиране бе открито официално от началника на РУО Атанас Дончев. Той изрази задоволство от възможността и тази година завършващите седми и осми клас ученици да направят своя информиран избор. Дончев отбеляза, че според държавния план прием след седми клас в област Разград има общо утвърдени 52 паралелки, от които 26 професионални, 22 профилирани и четири паралелки за деца със специални образователни потребности.

Утвърдените паралелки след осми клас са общо 40. От тях шест са профилирани, четири непрофилирани, 20 професионални, четири за деца със специални образователни потребности и шест в задочна форма на обучение. Децата, които завършват седми клас през тази година, са 1050, а осми клас завършват 692 ученика.

Снимка: Topnovini.bg

Гост на събитието бе зам.-областният управител Нурие Црънгалова. Тя пожела на представителите на училищата да успеят да извършат план-приема си, а на децата – да направят правилния избор за своето образование и развитие.

Щандовете на гимназиите са разположени във фоайето на Общинския културен център. До края на седмицата учениците и техните родители ще получат актуална информация относно видовете и форми на обучение, педагогически кадри, материално-техническа база и балообразуване при кандидатстване в гимназиите. Кандидат-гимназистите ще могат да се информират за професиите и специалностите в учебните заведения, срока на обучение, дипломи, свидетелства и сертификати, получавани от училищата при завършване. Младите хора ще се запознаят с извънкласните дейности, които предлагат училищата и да поговорят с техни преподаватели. Предвидено е панорамата да бъде посетена по график от ученици от всички основни училища в града и региона. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама