Отбелязват 80-годишнината на зала "България" с концерт от откриването й през 1937 година

18:24, 30 май 17 / Култура 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осемдесетгодишнината на зала "България" ще бъде отбелязана с концерт на 9 октомври с програмата от откриването й през 1937 г. на същата дата, съобщиха на пресконференция днес от Софийската филхармония.

Панчо Владигеров е изпълнил премиерно Концерт за пиано номер 3, написан от него за откриването на единствената зала в България. Тя е строена, за да бъде концертна, с акустика, дело на специалисти от Херцовия институт в Берлин.

На 11 октомври ще бъде повторен и първият органов концерт, прозвучал на 10 октомври 1937 г. при откриването на тогавашния орган, който е разрушен от бомбардировка през Втората световна война.

Възпитаването у децата и младежите на интерес към класическата музика ще е в центъра на вниманието през идния сезон, с надеждата да има видими резултати след 20 години - както сега виждаме негативите от прекъсването на тази традиция от всички наши културни институти през 90-те години, каза директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.

По думите му ще продължи и ще се обогатява традицията от последните години на детските образователни концерти. Към концертите на Националния филхармоничен хор /НФХ/ "Светослав Обретенов" освен традиционните програми с ортодоксална музика и акапелни шедьоври се прибавя и кросовър линия с поп и рок привкус и участие на видни солисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама