Плашат със санкции предприемачи заради строителните отпадъци

19:02, 30 май 17 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От генерирани 20 000 тона отпадъци при бурното строителство във Варна от началото на годината в регионалното депо са постъпили едва 600 тона. Това означава, че останалите са изхвърлени в дерета, по поляни и други нерегламентирани места, съобщи на среща с представители на Строителната камара зам.-кметът Христо Иванов.

Той припомни, че за неспазване на Закона за управление на отпадъците общините са заплашени от изключително големи санкции. От администрацията са пуснали предупредителни писма до строителните фирми. Освен глобите, които могат да понесат, те няма да получат разрешителни за въвеждане в експлоатация на новите обекти, закани се Иванов.

Регионалното депо за неопасни отпадъци беше изградено с европейски средства миналата година в землището на с. Въглен за нуждите на общо 3 общини – Аксаково, Белослав и Варна. За изхвърляне на строителните боклуци се плащат над 11 лв. на тон, от които 90% отиват като такса за държавата. Това означава, че за един камион отпадъци предприемачът трябва да плати около 260 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама