Съдът решава незаконно ли е уволнението на бившия шеф на музея в Добрич

20:21, 30 май 17 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районен съд - Добрич обяви за решаване дело, образувано по иск на бившия директор на Регионалния исторически музей срещу Община Добрич, съобщиха от пресцентъра на съда. Костадин Костадинов оспорва по съдебен път заповедта, с която е бил освободен от длъжност. Ищецът настоява съдът да признае, че трудовият му договор е бил прекратен незаконосъобразно, да бъде отменена издадената от кмета на Добрич заповед за освобождаването му от заеманата длъжност и той да бъде възстановен на поста директор на музея. Костадин Костадинов претендира да му бъде изплатено и обезщетение за времето, в което е останал без работа - от 2 февруари до 1 май тази година.

Ответникът в лицето на община Добрич настоява съдът да отхвърли исканията на бившия директор на музея като неоснователни. Според Общината, трудовото правоотношение с Костадинов е прекратено по инициатива на служителя и  той не разполага с правото да оспорва законосъобразността на собственото си волеизявление.  В отговора на исковата молба се посочва, че на 30 януари 2017 г. директорът на музея е депозирал молба, с която е отправил 3-месечно предизвестие до работодателя за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение. Договорът му е бил прекратен на 2 февруари тази година, като за неспазения срок на предизвестието на бившия директор на музея е било платено обезщетение.

Въпреки че Костадинов днес не се е явил на делото, съдът е преценил, че може да му даде ход, тъй като няма уважителни причини за отсъствието на бившия директор на музея или неговия адвокат.

Районният съд днес прие представените от Общината допълнителни писмени справки и поради липса на други искания от страните обяви, че ще излезе с решение по делото на 13 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама