Германският министър на външните работи Зигмар Габриел разговаря с българския си колега Екатерина Захариева

22:22, 30 май 17 / Политика 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екатерина Захариева, която е министър на външните работи на България, се е срещнала в Берлин с германския министър на външните работи Зигмар Габриел, предаде пресцентърът на българското МВнР, цитиран от БГНЕС.

"Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в Берлин с вицеканцлера и федерален министър на външните работи Зигмар Габриел", се казва в съобщението.

"Федерална република Германия винаги е била стратегически партньор, съюзник и приятел на България. Двустранните отношения между нашите държави са отлични - изтъкна Захариева. - Бих искала да благодаря на Германия за подкрепата за правосъдната реформа, която правим не заради Брюксел и Берлин, а за българските граждани. Ще разчитаме на взаимодействие с Германия и във връзка с предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС."

Вицеканцлерът Зигмар Габриел изтъкна, че отношенията между България и Германия са много тесни, като даде за пример, че 7 хиляди български студенти се обучават във Федералната република, а 5 хиляди германски предприемачи развиват бизнес в България. Той изрази задоволството си, че посреща в Берлин Захариева, с която вече си е сътрудничил при намирането на решения за важни въпроси в сферата на двустранните икономически отношения. Габриел пожела на третия кабинет на премиера Бойко Борисов успешно продължаване на реформите в България и заяви готовността на Германия да продължи да оказва подкрепа.

Захариева изтъкна приноса на България за охраната на външните граници на Европейския съюз. Влизането ни в Шенген ще позволи на страната ни да бъде още по-ефективна. Българският вицепремиер благодари за оказваната от Германия значителна подкрепа както при преодоляването на миграционния натиск, така и за включването ни във визовата информационна система на ЕС.

Захариева отбеляза, че миналата година България и Германия имат рекорден стокообмен от 6,6 млрд. евро. Тя благодари на министър Габриел, че Федералната република ще окаже съдействие на България с експертиза, докато България е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Захариева и Габриел обсъдиха и редица въпроси от международния дневен ред, сред които актуалните развития в Западните Балкани, теми от общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз. И двамата изразиха мнението, че стабилността на Балканите е от ключово значение за целия Европейски съюз. Обсъдени бяха и отношенията на Европейския съюз с Русия и Турция.

В чест на посещението на българския вицепремиер във външнополитическото ведомство на Германия е подредена изложба от документи, показваща развитието на дипломатическите отношения между двете държави, съобщава пресцентърът.

Друг акцент от официалното посещение на Захариева в Германия е разговорът с федералния министър на правосъдието и защита на потребителите Хайко Маас, като основен фокус на срещата ще бъде правосъдната реформа в България. Захариева ще се види и с д-р Ханс-Герт Пьотеринг, председател на Фондация „Конрад Аденауер”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама