Администрацията на президента: Спазили сме протоколните изисквания на Светия престол

16:58, 31 май 17 / Общество 25 142 Topnovini
1

Твърденията, че администрацията на президента нарочно не е допуснала в делегацията за Ватикана лица от БПЦ са несъстоятилни, твърденията на БПЦ са несъстоятелни, се заявява в позиция на администрацията на президента Румен Радев. Това съобщи БГНЕС.

Във връзка с отправени журналистически въпроси за състава на българската официална делегация във Ватикана на 26 май т.г, Прессекретариатът е упълномощен да разпространи следното съобщение:

С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г.

Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“. Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни.

Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит.

Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани