Натовареност на служители е причината за забавяне на разглеждане на преписки за българско гражданство

17:40, 31 май 17 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Натовареност на служителите от дирекция „Българско гражданство“ е причината за забавяне на разглеждане на преписки за българско гражданство. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС.

Темата на заседанието бе относно проблеми за забавянето на разглеждането и издаването на преписки за българско гражданство и възможности за ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство на българи, живеещи извън България.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова поясни, че към настоящия момент в Министерството на правосъдието има образувани 19 000 преписки, които предстои да бъдат разгледани в Съвета по гражданство. По нейни думи една от основните причините за забавянето е натовареността на служителите от дирекция „Българско гражданство“ поради голям брой неприключили преписки от миналите години и увеличеният брой на постъпващи молби.

„19 щатни бройки няма как реално да разгледат 19 000 молби. Това, което сме направили е, че Съветът по гражданство заседава извънредно. „Дори два пъти в седмицата да има заседание и да се увеличи броят на преписките, които се включват ще трябва един период от време, от няколко месеца, и увеличаване на числеността на бройките“, категорична бе Десислава Ахладова.

Тя посочи, че има докладна до министъра на правосъдието за увеличаване на щатните бройки с поне още 4-5 души. „Като се увеличи числеността ще могат да се правят повече интервюта и ще се разглеждат повече документи, което ще доведе до бързина“, заяви зам.-министърът на правосъдието.

Ахладова обясни, че за периода 1 януари 2012 г. до 25 май 2017 г. в Министерството на правосъдието са регистрирани 89 218 молби за придобиване, освобождаване или възстановяване на българско гражданство.

„За посочения период са образувани 71 066 броя преписки, като 64 781 са на кандидати, подали молба за промяна на гражданство на основания български произход.

От друга страна Десислава Ахладова бе категорична, че досега не е връщан македонски или какъвто да е гражданин от интервю. „Абсолютно никакви документи на чужди граждани не могат да бъдат връщани, могат да бъдат оставяни без движение, ако има нещо нередно. Разпоредила съм документи да не се връщат. Няма никакво правно основание да се връщат документи“, каза още зам.-министърът на правосъдието.

Зам.-директорът на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров от своя страна обясни, че през 2010 г. са приети около 10 000 заявления за български произход, като оттогава броят им е нараснал 3 пъти. През 2013 са приети 13 000., а през 2016 г. заявления от 22 000 души.

„Наистина имаме забавяне в сроковете от около 3-4 месеца по отношение на издаването на удостоверенията на български произход. Имаме сериозен проблем по отношение на кадровия потенциал на агенцията, имаме едва 25 щатни бройки. Изпитваме сериозни затруднения, тъй като агенцията се състои от 2 дирекции- една с общата администрация и другата е специализираната. Тя освен удостоверителната дейност следва да се занимава с цялостната политика на държавата по отношение на българите в чужбина“, посочи Димитър Владимиров.

Според него е необходимо да има специализирана Дирекция „Български произход“, която да се занимава само с това, защото агенцията има доста други ангажименти извън тази дейност. Владимиров подчерта, че интересът към удостоверяването на български произход и за българско гражданство е голям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама