Изкопаха древен олтар от двор в Девня

19:21, 31 май 17 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предхристиянски домашен молитвен олтар и архитрав (носеща греда на постройка, която лежи върху колони или стени) е намерил в двора си жител на кв. „Река Девня“, който попада в границите на археологическия резерват „Марцианополис“. На находките Николай Узунов се натъкнал случайно – при сондаж за кладенец, който правили с приятели през изминалия уикенд. Подпочвени води не били открити, но камъните, които извадили от 6-метровия изкоп, ги впечатлили с особената си форма. След като разчистили по-малкия от пръстта, видели върху него вдълбани писмени знаци.

Още в първия работен ден Николай отнесъл артефактите в Музея на мозайките, а специалистите веднага ги разпознали. Надписите по олтара тепърва ще се изследват, защото не са нито на старогръцки, нито на латински език, обясни директорът на музея Иван Сутев. Той не изключва находката да е от по-ранен исторически период, но да се е използвала и от жители на древния град Марцианопол.

Най-вероятно под имота на Николай Узунов е имало жилищна сграда, предполага кметът на Девня Свилен Шитов. Домашният молитвен олтар ще бъде изложен на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе в античния амфитеатър в кв. „Река Девня“ на 3 и 4 юни. Организатори са Музеят на мозайките и Община Девня, а програмата предвижда зрелищни възстановки на боеве между римляни и варвари, гладиаторски битки и пазар на роби, стрелба с метателни машини, древни обичаи, римска кухня, антична мода и танци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама