МЗ откри куп нарушения в болница „Бургасмед“

19:56, 31 май 17 25 1647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поне половин дузина нарушения са открити при проверката на МБАЛ „Бургасмед“ в бургаския комплекс „Меден рудник“, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Болницата бе щателно проверена след сигнал от пациентка за извършена ѝ фиктивна операция. В резултат на това директорът на „Бургасмед“ Стоил Апостолов беше уволнен като заместник-министър само ден, след като беше назначен на поста.

По отношение сигнала на предаването „Господари на ефира“ относно съмнения за неизвършена медицинска дейност на пациентка, проверката е установила, че под локална анестезия е извършена пункция на ставата, като е налице несъответствие между действително извършената процедура и отразеното в Оперативния протокол. На пациентката не е извършено образно изследване, за което нарушение ще бъде образувано административнонаказателно производство.

Не са спазени изискванията на утвърдените медицински стандарти по отношение осигуреност с лекари и необходимия обем дейност за съответните нива на компетентност – за медицинските стандарти по „Клинична лаборатория“, „Ортопедия и травматология“, „Гръдна хирургия“, „Общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хиругия“, „Спешна медицина“.

При проверката са установени още множество нарушения: Не е поставена информация на общодостъпни места относно здравните дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК; Лечебното заведение не е застраховало всички лица, упражняващи медицинска професия, в съответствие с изискванията на ЗЗ; Болницата не води електронен дневник съгласно изискванията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ; В лечебното заведение е допуснат избор на лекар, който се явява и лекуващ, и наблюдаващ за пациента и др.

За установените нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства, включително срещу лекарите, допуснали нарушение.

От здравното министерство посочват, че лечебното заведение трябва в спешен порядък да предприеме действия за кадрова обезпеченост на посочените структури и/или актуализация на разрешението си за дейност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама