Революционно предложение заплашва да спре кохезионните средства към България

20:57, 31 май 17 / Общество 25 163 Topnovini
1

Предложение на Германия относно развитието на кохезионната политика след 2020 година заплашва да спре средстава към България, съобщава Reuters.

В документа от седем страници, в който е изразена позицията на Берлин, се посочва, че става въпрос за кохезионните фондове. 

Съгласно германското предложение, спирането им би ставало факт, ако държавата-членка, в която има проблем с върховенството на правото, не изпълнява предписанията на Европейската комисия да поправи ситуацията.

По думите на президента Румен Радев, който коментира темата, след като одобри фактическото влизане в сила на CETA, за последните 10 години публичните инвестиции, получени от европейските фондове, са 40% от всички публични инвестиции.

Радев дори обеща да се бори да бъде включен текст, според който след 2020 година да няма рязко намаление на средствата от кохезионните фондове.

Освен това, откакто сме в ЕС, за нас действа Механизъм за сътрудничество и проверка поради липсата на задоволителни резултати най-вече в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

В момента срещу германското предложение, което ще е обект на разговори в рамките на ЕС, биха се противопоставили най-силно Полша и Унгария. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани