Тръмп може да отложи преместването на посолството на САЩ в Йерусалим

23:56, 31 май 17 / Свят 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да замрази прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим за още половин година. Това съобщи американският тв канал Ен би Си.

Според негови източници президентът има намерение да се възползва от правото си на вето, за да остави посолството в Тел Авив. Законът за прехвърлянето на дипломатическата мисия е одобрен от членовете на Конгреса още през 1995 г. За да бъдат избегнати действия, които още повече да изострят ситуацията в Близкия изток, тогавашният президент Бил Клинтън започна да отлага встъпването в сила на закона. Тази политика бе продължена от следващия стопанин на Белия дом – републиканеца Джордж Буш младши. Според Ен Би Си обаче настоящият държавен глава не бил взел окончателно решение по този въпрос.

Статутът на Йерусалим е една от най-невралгичните точки в израелско-палестинския конфликт. Израел заема източната част на града с войната през 1967 г. Израелците считат, че Йерусалим е „единна и неделима“ столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на града в столица на своя държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама