БАЗБ призова Ивайло Пенчев да лицензира своята платформа

15:32, 29 юни 17 25 1199 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Скандалът между бизнесмена Ивайло Пенчев, Българската Асоциация на Застрахователните Брокери (БАЗБ) и Комисията за финансов надзор (КФН), продължава с пълна сила. Припомняме, че Пенчев заподозря поръчкови действия на КФН срещу негова платформа – „Окшънайз”. Според бизнесмена, в платформата му може да се наддава в реално време за най-различни стоки и услуги и да се постига възможно най-добрата цена.

Комисията за финансов надзор беше сезирана от Българската Асоциация на Застрахователните Брокери, че се извършва нарушение и на платформата се търгуват застраховки от фирми, които нямат лиценз и разрешение. 

Ивайло Пенчев от своя страна настоява, че благодарение на платформата му, цената на застраховките пада.

От БАЗБ обаче излязоха със специално становище по казуса. Лицензираните застрахователи са на мнение, че публикуваният доклад от КФН потвърждава съмнението, че платформата на Пенчев работи в нарушение на две директиви на Европейския съюз и Кодекса за Застраховане. Освен това, операторът на сайта не е лицензиран застрахователен посредник, въпреки реално осъществяваната от него посредническа дейност.  

Друго нарушение е, че платформата не изисква легитимация от доставчиците относно техния статут по Кодекса за застраховане и на практика изпълнител на електронна покупка за застраховки може да бъде всеки, включително и лица, които не отговарят на професионалните и други нормативни изисквания.  

"Доставчиците на застрахователни услуги, нямат необходимата информация от клиента: какви са рисковите обстоятелства за застрахованото имущество и какви специфични рискове иска или са необходими на клиента. При липса на такава информация не е възможно да се предложи адекватна застрахователна защита", се казва още в становището на БАЗБ.

"Другото важно е да се каже, че възложителите (клиентите) плащат годишна такса в размер от 220 до 7000 евро, за да организират търг и ако се откажат от възлагане на поръчка, трябва да платят всички такси, които са дължими от изпълнителите на платформата", допълват още от Асоциацията.  

Затова лицензираните застрахователи са категорични, че от изнесените в доклада данни на КФН нагледно се вижда, че от страна на оператора на платформата са извършени сериозни нарушения, за които дори от Асоциацията не са предполагали. 

Това доказва, че покупката на застраховка чрез платформата, предлагана от Ивайло Пенчев, не дава гаранция за качеството на услугите, легитимността и професионалния опит на доставчиците. Това е огромен проблем както за потребителите, така и за бранша.    

"БАЗБ иска да опровергае и друго твърдение на г-н Пенчев. Той твърди, че пести парите на фирмите като им предоставя евтина услуга. Тук е задължително да информираме потребителите, че застрахователните брокери работят напълно безплатно за потребителя и това е записано в Кодекса за застраховане. За разлика от нас, платформата на г-н Пейчев събира от потребителите (възложителите) годишни такси в размер от 220 евро до 7000 евро без ДДС в зависимост от оборота на компанията, което оскъпява цената на застрахователната услуга.

В заключение, бихме искаме да поканим г-н Пенчев да лицензира своята платформа, като плати такси в размер на над 9000 лева и да стане член на Българска Асоциация на Застрахователните Брокери. Ставайки част от нас – застрахователните брокери, и изпълнявайки всички законови норми в България и ЕС, сме сигурни, че застрахователният пазар ще се развива конкурентно и иновативно, а ние ще почерпим от неговия безспорен опит в бизнеса", завършват становището си от БАЗБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама