Всички водни хидратни в Шуменско да бъдат проверени преди жътвата

16:31, 29 юни 17 25 1020 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Да бъде проверена изправността на хидрантите и налягането на водата им поиска директорът на Районната противопожарна служба в Шумен комисар Иван Иванов. Това стана на проведеното днес първо заседание на Областния съвет за намаляване на риска при бедствия и пожар през сезона на жътвената кампания.

От докладите се разбра, че ведомствата и общините са се постарали над превенцията, но са необходими и още действия.

На свиканото от областния управител Стефан Желев заседание бяха приети правилата за работа на съвета. Стана ясно, че в неговия състав влизат 47 представители на ведомства, общини и общински съвети. Освен на тях се разчита денонощно и на Областния щаб за реагиране при бедствия.

 

От докладите на ведомствата стана ясно, че е проверена изправността на далекопроводите, пресичащи нивите с житни култури. През периода на жътвата са забранени ремонтните работи, без наложителните, докладваха от ведомствата, поддръжащи мрежите за ниско и високо напрежение.

Сервитутите край пътищата от първи, втори и трети клас са окосени заради пожарната им безопасност. Ежемесечно се коси около първокласните шосета, в Ришкия проход и шуменската част от автомагистрала „Хемус“, отчете инж. Димитър Ковачев от Областно пътно управление. Премахнати са храстите, но пътното управление не може да влиза в горския фонд и допълнително ще се уточнява отстраняването на клони. Представител на звено Североизточен експлоатационен район-Вълчи Дол докладва за техническото състояние на газопровода, преминаващ през житни площи.

 

От жп-секция Шумен също докладваха за почистени ивици край линиите. Заявка за почистване на треви около новия жп-прелез при село Хан Крум, даде кметът на Велики Преслав Александър Горчев.

От областната администрация настояха жп-секцията да провери как машинистите спазват инструктажа при удряне на спирачки. Опасността идва от хвърчащите искрите, заради които миналата година е имало 18 пожара в района на село Велино. Мерки са взети чрез направени подобрения по спирачните системи, увериха от железопътната институция.

Представители на общините обясниха какви действия са предприели за пожарна безопасност и на какви трудности са се натъкнали.

|Край Велики Преслав и Шумен вече жънат и в тази връзка от Община Шумен предупредиха, че опасността от пожари остава голяма и след края на кампанията, защото тогава палят стърнищата.

Отговорност за работата на водните хидранти пое управителя на ВиК инж. Красимир Марков. Той завърши с думите, че хидрантите се обхождат от 2 седмици и в края на проверката ще се знае на кои могат да разчитат пожарникари и доброволци от местните формирования.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама