Приеха стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата в община Добричка

17:05, 29 юни 17 / Общество 25 137 Topnovini
1

Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в Община Добричка за 2017–2019 година и Годишен план на дейностите й прие на заседание днес Общинският съвет. Двата документа са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищно образование и Наредбата за приобщаващо образование.

Кметът на Общината инж. Тошко Петков посочи, че те се позовават на анализа на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. Той е приет от Общинския съвет през януари тази година.

Няколко основни принципа са залегнали в общинската стратегия. Сред тях са гарантиране на правото на всяко дете и ученик на достъп до детска градина и училище, най-близко до неговото местоживеене и качествено образование, както и прилагане на диференцирани педагогически подходи, според интересите на подрастващите и стимулиращи мотивацията им. Приемане и зачитане уникалността на всяко дете, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са заложоени също в документа. Той се базира и на необходимостта от професионално развитие и повишаване на педагогическите компетентности на работещите в образователните институции, сътрудничество на тези институции на всички равнища.

В анализа се посочва, че детските градини на територията на Община Добричка са 30. След извършена оптимизация на училищната мрежа през септември миналата година са закрити 8 училища, сред които три начални и пет основни. В училищата са обхванати 1251 ученици от първи до осми клас. От тях 580 пътуват до учебното заведение от други населени места. С цел задържане на децата в училище, три основни училища са преобразувани в обединени за предстоящата учебна година. Отчетено бе също, че в общината се предлагат и социални услуги като едната е грижа за деца в приемни семейства. В тях са обхванати 17 деца, от които 14 са записани в учебно заведение. Сериозен проблем, както на национално, така и на местно ниво е обхвата на деца и ученици от образователната система, посочва инж. Петков. В тази връзка е разработена програма за превенция на ранното напускане на училище. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани