Валентин Радев: В момента е нереално да се говори за увеличаване на заплатите в МВР

17:21, 29 юни 17 25 874 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Обявеният протест на служителите от системата на МВР, който ще се състои на 5-ти юли, ядоса вътрешният министър Валентин Радев. Според него, преди гласуването на новия бюджет в Народното събрание, е нереално да се говори за каквото и било увеличение на заплатите в сектора. 

Радев се съмнява, че исканото от синдикатите повишаване на възнагражденията, ще стане с промени в бюджета за тази година. Той посочи, че това най-рано може да се случи с приемането на бюджета за 2018 г. Освен това приоритет на правителството е образованието. 

„Сега сме средата на годината. Няма как септември месец да започне да се обсъжда промяна на бюджета", категоричен бе вътрешният министър. 

Радев предупреди, че стачка на униформените в навечерието на председателството на България на ЕС е крайно неудачно решение. Той добави, че ще използва именно българското председателство на Съвета на ЕС като аргумент за увеличаване на възнагражденията в сектора.

Вътрешният министър е съгласен, че заплатите трябва да се повишат, но това не зависи само от него. Той посочи, че заради ниските възнаграждения, освен липса на мотивация в настоящите служители, голяма част от кандидатите за служба в МВР нямат качества да попълнят липсващия щат във ведомството. Те се проваляли на теста за интелигентност и на физическите тестове.

По думите му, по време на срещата със синдикатите са били обсъждани проблемите с облеклото на полицаите, заплатите и готвените протести. Той припомни, че около 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на тези служители, които са нямали право по закон да получават средства на ръка, но и не са получавали униформи.

"За дрехите - виждаме го, веднага решихме този проблем. За заплатите - виждаме го, но сега не може да стане“, категоричен бе Радев. Затова той се надява, че "в продължение на времето и в диалог със синдикатите, този проблем ще се разреши". 

Вътрешният министър добави, че малко над 2.5 млн. лв. са заделени за намаляване на административната тежест в КАТ-София. Той добави, че като част от мерките за намаляване на произшествията, предстоят да се купят 84 нови камери за пътищата.

Валентин Радев се похвали, че остават само около 5 км, за да бъде довършена оградата по границата с Турция. Освен това, се отчита 84,4% намаление на задържаните нелегални мигранти за този период спрямо миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама