Валентин Радев: В момента е нереално да се говори за увеличаване на заплатите в МВР

17:21, 29 юни 17 / Общество 25 149
1

Обявеният протест на служителите от системата на МВР, който ще се състои на 5-ти юли, ядоса вътрешният министър Валентин Радев. Според него, преди гласуването на новия бюджет в Народното събрание, е нереално да се говори за каквото и било увеличение на заплатите в сектора. 

Радев се съмнява, че исканото от синдикатите повишаване на възнагражденията, ще стане с промени в бюджета за тази година. Той посочи, че това най-рано може да се случи с приемането на бюджета за 2018 г. Освен това приоритет на правителството е образованието. 

„Сега сме средата на годината. Няма как септември месец да започне да се обсъжда промяна на бюджета", категоричен бе вътрешният министър. 

Радев предупреди, че стачка на униформените в навечерието на председателството на България на ЕС е крайно неудачно решение. Той добави, че ще използва именно българското председателство на Съвета на ЕС като аргумент за увеличаване на възнагражденията в сектора.

Вътрешният министър е съгласен, че заплатите трябва да се повишат, но това не зависи само от него. Той посочи, че заради ниските възнаграждения, освен липса на мотивация в настоящите служители, голяма част от кандидатите за служба в МВР нямат качества да попълнят липсващия щат във ведомството. Те се проваляли на теста за интелигентност и на физическите тестове.

По думите му, по време на срещата със синдикатите са били обсъждани проблемите с облеклото на полицаите, заплатите и готвените протести. Той припомни, че около 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на тези служители, които са нямали право по закон да получават средства на ръка, но и не са получавали униформи.

"За дрехите - виждаме го, веднага решихме този проблем. За заплатите - виждаме го, но сега не може да стане“, категоричен бе Радев. Затова той се надява, че "в продължение на времето и в диалог със синдикатите, този проблем ще се разреши". 

Вътрешният министър добави, че малко над 2.5 млн. лв. са заделени за намаляване на административната тежест в КАТ-София. Той добави, че като част от мерките за намаляване на произшествията, предстоят да се купят 84 нови камери за пътищата.

Валентин Радев се похвали, че остават само около 5 км, за да бъде довършена оградата по границата с Турция. Освен това, се отчита 84,4% намаление на задържаните нелегални мигранти за този период спрямо миналата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани