„Сони“ подновява производството на плочи

17:53, 29 юни 17 / Любопитно 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо три десетилетия, след като се отказа от производството на плочи, компанията „Сони“ се завръща към винила на фона на нарастващо търсене на музикалния пазар.

Очаква се най-рано през март догодина да започне производството на плочи във фабрика в Токио, оповестиха от „Сони мюзик ентъртеймънт“. Това съобщи АФП.

Японският гигант спря да произвежда плочи през 1989 г., след като потребителите се насочиха към други по-удобни музикални формати като касетки и дискове. В средата на 70-те Япония е един от лидерите на пазара на производство на музика със своите близо 200 млн. плочи годишно.

„Сони“ беше и един от лидерите на пазара на дискове, който на свой ред отстъпи място на онлайн стрийминга и свалянето на музика в интернет.

Винилът обаче се завърна не само по рафтовете по-възрастното поколение, но и сред по-младите потребители. Затова от „Сони“ търсят по-възрастни инженери, които да знаят как да правят плочи, се казва още в съобщението на „Сони мюзик ентъртеймънт“.

Решението на компанията е в унисон с настроенията на пазара. Преди няколко години друга голяма компания - „Панасоник“, върна към живот емблематичния си грамофон Technics SL-1200.

Към момента от „Сони“ не казват каква музика ще бъде записвана на плочите, но се смята, че това ще са популярни японски песни от миналото, включително и заглавия, които са собственост на самата компания.

В световен мащаб се очаква приходите от плочи да достигнат до 1 млрд. долара, докато печалбите от дискове и сваляне на музика продължават да падат. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама