Теодор Ушев представя във филм паметници на комунизма като замъци на злото

18:25, 29 юни 17 / Култура 25 1249 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Пълнометражна игрална екранизация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров е най-новият проект на аниматора Теодор Ушев, който тази година беше номиниран за Оскар за късата анимация „Сляпата Вайша“.

Продукцията ще бъде снимана в България през есента на 2018 г. и е първият режисьорски проект на Ушев, финансиран у нас и подкрепен от Националния филмов център.

Сценарист на лентата е авторът на едноименния роман Владислав Тодоров, а оператор – Емил Христов. Екранизацията ще бъда копродукция с Канада и Румъния.

Снимка: Национален филмов център

Филмът „Пумпал“ ще разкаже историята на безсмъртна нация, която иска да напусне земята от борда на Пумпала. В това общество женският пол е вече ненужен, ще бъде съхранена само една мостра на приказно красива жена, която ще бъде отнесена в Космоса. 

Сюжетът на мрачната приказка е поглед в бъдещето, а голяма част от него е свързана с един от култовите паметници на комунизма в България – Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта. В текста монументът има символно значение на летяща чиния, замък на злото, който ще излети в бъдещето.

Снимка: Национален филмов център

Освен на Бузлуджа са предвидени снимки и на различни знакови паметници на тоталитарната монументална архитектура, намиращи се в Румъния, Албания, Македония и Украйна.

Филмът е вторият игрален проект, сниман от Теодор Ушев, след „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“, чиято премиера предстои до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама