Откриха Улицата на занаятите във Варна

20:10, 29 юни 17 / Култура 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата Улица на занаятите бе открита официално днес във Варна в района на Централния кооперативен пазар. Лентата прерязаха Марица Гърдева – председател на постоянната общинска комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“, и Недко Радев – изпълнителен директор на общинското предприятие „Пазари“.

В деветте павилиона на ул. „Дрин“ майстори-занаятчии показват уменията си в стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и мозаечна-смесена техника. Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети. По решение на Общинския съвет павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване, като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си – ток и вода, за месеца.
 

Снимка: Общински съвет-Варна

Идеята е Улицата на занаятите да се развива като туристическа атракция, която да върне интереса на гостите на града към централната му част и към пазара. „Това е един прекрасен атракцион, който ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости. Ние трябва да сме горди, че сме българи, защото когато минем по тези занаятчийски павилиони, не може да не се развълнуваме от красотата, която сътворяват нашите занаятчии, които пазят традицията жива. От друга страна, привличането на туристи в тази част на града ще подпомогне както малкия и средния бизнес, така и общинското предприятие „Пазари“, заяви Марица Гърдева, която е инициатор за създаването на Улицата на занаятите.
 

Снимка: Общински съвет-Варна

Занаятчиите, които работят в павилионите, са одобрени след конкурс от комисия с председател художника и носител на награда „Варна“ Венцислав Антонов и представители на туристическия бранш. В конкурсната надпревара предимство са имали кандидатите, владеещи чужди езици. 
Предвижда се Улицата на занаятите да действа до 30 октомври, а плановете са догодина инициативата да започне на 1 май и да се превърне в традиционна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама