Показаха как медиацията помага при училищни спорове

20:13, 29 юни 17 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Информационна среща на тема „Училищна медиация“ събра ученици, експерти от Регионалното управление на образованието, магистрати от Районния и Окръжния съд във Варна, които са сред учредителите на Центъра по медиация към съдебния район. Проектът „Училищна медиация – пилотно прилагане, като иновативен метод за справяне с проблеми в училището“  се реализира от Института по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове, съвместно с Регионалното управление на образованието.

По време на информационната среща ученици от Средното общообразователно училище в Провадия и от Професионалната гимназия по туризъм във Варна демонстрираха пред гостите в залата на хотел „Черно море“ симулирана медиация  по конкретен училищен казус. Целта бе да се покаже нагледно как се осъществява комуникацията между медиатори и спорещи страни и да се представи процедурата за медиация.

При проведената по време на срещата дискусия, административните ръководители на Окръжния и на Районния съд Марин Маринов и Ерна Якова  коментираха, на базата на близо 2-годишната дейност на Центъра по медиация към съдебния район, предимствата на този алтернативен способ за решаване на спорове извън съда. Нееднократно се акцентира на ролята на подобни тематични срещи за популяризиране на медиацията като иновативен метод за преодоляване на проблеми и в училищна среда, още повече на фона на зачестилите случаи в страната на  възникване на конфликти в хода на образователния процес, както между самите тийнейджъри, така и между тях и техни учители или родители.

Присъствалите на информационната среща действащи магистрати от двете съдилища обмениха идеи относно възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в образователни инициативи и обсъдиха практически аспекти на взаимодействието между съдии, медиатори и професионалисти от образователната и социалната сфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама