Завърши срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел

20:21, 29 юни 17 / Политика 25 863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Завърши срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия, участие в която взе заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов. Това съобщи на сайта си МО.

Непосредствено преди началото на форума беше проведено отделно заседание във формат съюзници, участващи в инициативата „Концепция рамкова държава“ под ръководството на Германия. В изказването си министър Каракачанов изрази задоволство от постигнатия напредък по набелязаните дейности за сътрудничество между участващите страни. Потвърди амбицията на страната ни ефективно да допринася за изпълнение на процеса по изграждане на големи войскови формирования и постигане на висока степен на оперативна съвместимост. Република България ще продължи да участва в инициативата с формирование за ЯХБЗ.

По време на работния обяд, с участието на върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия, бяха обсъдени пътищата за оптимизиране на сътрудничеството между НАТО и ЕС и изпълнението на общите отговорности по въпросите на сигурността и отбраната. В изказването си министър Каракачанов отбеляза приоритетните области на сътрудничество между двете организации, като постави акцент върху борбата с тероризма, киберотбраната и морската сигурност. Особено внимание бе обърнато на необходимостта от синхронизирано отбранително планиране в НАТО и ЕС – тема, по която Република България ще работи активно и по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Министърът на отбраната засегна и темата за противодействието на нелегалните миграционни потоци и изграждането на отбранителен капацитет и устойчивост в страните от Западните Балкани, Грузия и Молдова. По отношение увеличаването на разходите за отбрана, отбеляза стартиралата в национален контекст работа по разработване на план за плавно достигане на заложеното изискване за 2% от БВП към 2024 г.

Срещата продължи със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29“. На него бяха обсъдени борбата с тероризма, напредъка по изграждане на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, засиленото предно присъствие на сили на НАТО по източния фланг, подобряването на логистиката и подготовката на последващите сили, както и институционалната реформа на Алианса. 

По време на дискусиите министър Каракачанов обърна особено внимание върху важността на мерките за адаптирано предно присъствие на НАТО. Той изтъкна дейното участие на Република България в реализирането им и подчерта, че те представляват неотменна част от общия подход на Алианса към усилване на способностите по цялото протежение на източния фланг. Разбира се, това не бива да измества фокуса от задачите, набелязани за изпълнение в стратегическо направление „Юг“, по-конкретно операционализирането на Регионалния хъб в Неапол, в който страната ни ще участва със свой военнослужещ. Като изключително важен елемент от политиката на НАТО по противодействие на тероризма министър Каракачанов отбеляза присъединяването на Алианса към Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ. Това усилие обаче трябва да намери своето адекватно ресурсно обезпечаване, за да може да бъде постигнат очаквания траен резултат. 

Срещата завърши със заседание във формат страни-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, на което бяха разгледани текущото състояние и перспективите за продължаване и усилване на мисията.

В рамките на форума министър Каракачанов проведе две неформални работни срещи с колегите си съответно от Република Македония и Босна и Херцеговина. Обсъдени бяха въпроси от двустранен интерес в областта на сигурността и отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама