Обвиняем за радикален ислям сред нападателите в Асеновград

16:30, 30 юни 17 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стефан Димитров, един от обвинените за нападението над децата-гребци в Асеновград, е обвиняем във " висящо" дело на Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям. Той беше задържан през март 2015, но по делото все още няма присъда. Днес Стефан Димитров се изправи пред Районния съд в Асеновград заедно с още осем обвиняеми, за да бъде определена мярката му за неотклонение, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Деветимата бяха докарани от следствения арест в Пловдив с маски на лицата, което бе обяснено с епидемия от морбили в пловдивския затвор. Един по един те дадоха показания пред съдията, а версията им силно се различава от тезата на обвинението. Инцидентът, в който участват деца от отбора по кану-каяк, които тренират в язовир "40-те извора" и ромите, които били на пикник на брега на язовира, се развива на няколко места. Въпреки на места съвсем неразбираемия и смехотворен език, се изясни горе-долу картината, която те представят. Докато си почивали на брега, видели как едно кану с две момичета се обръща и едното потъва във водата. Според няколко обвиняеми, те предложили помощ. Тогава, твърдят те, дошли гребците и започнали да ги бият с лопати. На мястото идва полиция и вика Спешна помощ. Единият от обвиняемите - Васил Иванов, е бил с пукната глава и се е наложило да я шият. Друг пък - Ангел Михайлов, загубил съзнание. Точно неговото състояние, забелязано от хора от махалата, които са били по това време в болницата, става причина за тревогата, която събира вече в пълен състав обвиняемите. Из махалата се разчува, че има убито момче. Те тръгват да видят какво става. По техните думи, в болницата нищо не става. Очевидно обаче има данни за друга обстановка, защото спрямо Стефан Димитров има обвинение за закана в убийство, а спрямо други двама - за опит за прегазване, квалифициран като опит за убийство.

Макар и асеновградчани да мислят, че виновни за нападението над децата са роми, дошли наскоро от други места, при снемането на данните на всеки от обвиняемите стана ясно, че те са родени в Асеновград. Повечето от тях са учили до 8 клас, работят в строителството като общи работници без договори, четирима имат различни съдебни тежести - условни присъди и глоби. Пред съда днес няколко от тях заявиха, че изобщо не знаят защо са тук. Прокурорът изнесе данни за направени три огледа, при които са намерени веществени доказателства - брадви, дървени летви. Очаква се съдът да се произнесе за мярката за неотклонение. Протестите в Асеновград продължават вечер, очаква се в неделя да е най-големият, в който ще дойдат и агитките на "Левски" и ЦСКА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама