Кълъчдароглу отново: Да, превратът беше контролиран от властта

16:58, 30 юни 17 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 15 юли м.г. се случиха два преврата – този на улицата и другият на Сарая /президентския дворец/, има редица доказателства за това, че опитът за преврат беше контролиран от властта, заяви лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу.

В интервю пред канал „Хабертюрк“ той уточни, че не за пръв път твърди това, а далеч преди априлския референдум експерти са започнали събирането на данни, доказващи режисирания от властта пуч.

„Да разполагаш с разузнавателни доклади за подготовката му, да не го предотвратиш и после да се възползваш от последствията му, това се нарича контролиран преврат. След 15 юли ние настоявахме кабинетът да внесе в парламента мерки за овладяване на ситуацията. Не го направиха. Двама преподаватели са в дълга гладна стачка, каква им връзката с ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, никаква. Мога да посоча стотици примери. Ние защитаваме справедливостта в правосъдието. Политиците не могат да назовават престъпници, това е работа на прокуратурата и на съда. Аз съм преживял три преврата и намирам много общи белези с последния. Наложително е задълбочено разследване на опита от 15 юли, но вместо това, управляващите предпочетоха да го приключат. А двамата фактори, които са най-добре посветени в сведенията за преврата, не дойдоха в парламента да ни информират. Много преди референдума аз говоря за контролиран преврат“, посочи Кълъчдароглу.

Той акцентира на мистерията около Адил Йоксюз, който е дясната ръка на проповедника Гюлен, отговарял за внедряването на негови хора в авиацията и висшестоящ лидер на движението ФЕТО. /Същият е обявен за издирване заради терористична дейност, беше арестуван на 16 юли м.г. и скоро след това пуснат на свобода. Той е човекът, който организира похищението върху началника на Генералния щаб Хулуси Акар в нощта на преврата и задържането му като заложник/. В интервюто Кълъчдароглу припомни, че премиерът Йълдъръм е настоял за разследване на Йоксюз, но впоследствие това е било отхвърлено. Тогава опозиционният лидер запитал кой е производителят на джипиеса на освободения от ареста човек на Гюлен, но не получил отговор.

„И заради това смятам, че превратът бе контролиран. И че има два преврата – този на улицата и другият на Сарая. Народът се изсипа на улиците и го предотврати. Продължавам да търся отговорите, затова съм и начело на похода за справедливост. Много беше важна ролята на парламента, както и ако онези двамата бяха го информирали. Ако прокурорите бяха оставени да действат свободно, наяве щяха да излязат многото измерения. В този преврат има прекалено тъмни петна. Ние обясняваме какво точно имаме предвид, когато дефинираме контролирания от властта преврат, вие може и да не сте съгласни. Не е ли намеса в съдебната система, когато прокурорът изготвя обвинителния акт и първо го одобрява министърът на правосъдието, а чак след това документът отива в съда? Проблематични са както сроковете на правораздаването, така и предхождащите ги. Уважаемият президент и лидер на управляващата партия разказва за нощна на преврата, когато бил ангажиран 3 самолета на отделни места. Какво означава това – че предварително е имал информация, иначе възможно ли е пост фактум тези самолети да излетят? Има прекалено много неизвестни. Нашето настояване е разследването да се направи заради бъдещето на страната, а не на политическа основа“, коментира Кълъчдароглу.

Той допълни, че парламентът няма собствено мнение и воля, и винаги гледа към Сарая, каквато е ситуацията и в съдебната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама