Удариха търговците пирати в Слънчев бряг

16:59, 30 юни 17 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите резултати от проверките, стартирали на територията на най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг, вече са факт, похвалиха се от Областната дирекция на МВР.

При проведена спецоперация на служители от сектор „Икономическа полиция“, в три търговски обекти, разположени на крайбрежната алея в Слънчев бряг, са открити и иззети общо 1063 артикула (дрехи, чанти и аксесоари), носещи защитените търговски марки Michael Kors, Louis Vuitton, Gucci, Dolce & Gabbana, Addidas, Nike, Tommy Hilfiger, Chanel, Polo, Armani и др. Собствениците на търговските обекти извършвали продажба на въпросните стоки без съгласието от притежателя на изключителното право. Артикулите са иззети със съответни протоколи, като са образувани три досъдебни производства.

Малко по-рано днес директорът на главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски обяви в Слънчев бряг, че различни екипи, в които ще участват служители от МВР, НАП, Агенция „Митници“ и други ведомства, ще провеждат паралелни проверки в курорта до края на активния летен сезон. Те ще са в няколко направления: констатиране на данъчни нарушения, търговия с акцизни стоки (алкохол, цигари или горива), нарушаване на нощната тишина, осъществяване на търговия с маркови стоки без съгласието на притежателя на лиценза и др.

Особен акцент ще се постави на превенцията на криминалните престъпления, сред които джебчийските кражби и кражбите на лично имущество, оставено без надзор. Това ще се осъществи благодарение добрите контакти с туроператорските фирми и хотелските комплекси, в които традиционно отсядат чуждестранните туристи и които също са заинтересовани от повишаване нивото на сигурност.

Главен комисар Терзийски заяви, че сигурността в Слънчев бряг се подпомага от командировани служители, които в смесени патрули с местните полицаи осъществяват проверки в рисковите зони, необхванати от системата за видеонаблюдение в курортния комплекс. Командировани пътни полицаи от вътрешността на страната ще подкрепят и сигурността по пътищата в Бургаски регион, като от понеделник се включат нови десет катаджии, които освен за скорост и съобразяване с пътната маркировка, ще следят за шофиране след употреба на алкохол или наркотичини вещества.

Христо Терзийски отчете значителното намаление на регистрираните криминални престъпления в Слънчев бряг, сред които най-драстичен спад има в нивото на грабежите и извършените кражби.

Готовността на своите служители за включване в проверките в Слънчев бряг декларира и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов. По думите му на разположение ще са между 30 и 50 опитни служители, които да осъществяват контрол на акцизните стоки, чието потребление през активния летен туристически сезон се е увеличило многократно. В тази посока неплащането на акциз без значение за кои от акцизните стоки (алкохол, цигари или горива) би довело до големи щети за държавния бюджет.

Зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов подкрепи Георги Костов, като заяви, че на прицела на проверките ще са нелоялните и непроявяващи самоконтрол към спазване на финансовата дисциплина търговци. Обектите нарушители ще бъдат и затваряни, ако се констатира например неиздаване на касови бележки. Стремежът е санкцията да е бърза и дисциплинираща, за това срокът на затварянето ще следва в рамките на ден констатираното нарушение. Резултатът от строгите действия на съвместни екипи на служители от МВР, НАП и Агенция „Митници“ ще доведе до вдигането на приходите в края на сезона и спазването на законовите норми, убеден е зам.-министър Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама