Древен тракийски ритуал пресъздават тази вечер на Бегликташ

07:00, 01 юли 17 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тракийското скално светилище Бегликташ ще се превърне в сцена, на която ще бъде пресъздаден древен тракийски ритуал. Събитието ще се състои тази вечер, 1 юли (събота), от 19.30 часа, съобщиха от Община Приморско.

Посетителите на възстановката ще се пренесат във времената, когато жреци, самодиви и божества са бракосъчетавали богинята майка и Бога слънце. Според легендата, това се е извършвало вечер, преди лятното равноденствие. Ритуалите ще бъдат осъществявани чрез течности, смятани в древността за свещени. Тогава виното е представлявало земята, зехтина – огъня, млякото - въздуха, а водата си е била вода. Легендата разказва и за местното племе, което е живеело в селището Ранули, до Лъвската глава. То извършвало тези ритуали. Малко хора обаче можели да присъстват на тях – те са били само за богоизбрани.

За да бъде спектакълът още по-реалистичен, в него ще се включи и огнено шоу „Дивинитас“.

За желаещите да станат част от древния ритуал, но не разполагат с транспорт, Общината се е погрижила да осигури превоз. Той ще тръгва от Историческия музей в 18.30 ч. и 19.00 ч.

Тракийски жрец в холограмен образ пък ще разказва легендата за тракийското светилище Бегликташ. 3D холограмата ще бъде монтирана в Историческия музей в Приморско. Тя е единствена в България към момента и ще остане постоянно позиционирана в музея. Първата прожекция на иновацията ще бъде също днес от 18 часа.

Двуметровият триизмерен образ на тракийски жрец ще загатва с разказа си за магичната сила на скалното светилище и по този начин ще събужда интереса у посетителите на музея да посетят Бегликташ.

Холограмата е част от платформата на иновативното мобилно приложение „I walk”, което вече рекламира светилището с карти с добавена реалност. То е вече факт и всеки посетител може да си закупи на място картичка, която след сканиране със смарт телефон може да показва 3D изображение на обекта, както и дава възможност да се избира езика, на който да бъде разказана историята за Бегликташ. Езиците, на които посетителите могат да чуят легендата, са български, английски, руски и полски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама