Над 1 000 работни места откриват в Северозапада

13:52, 29 авг 17 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1000 безработни ще започнат работа по нова програма на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на заетостта в общините с висока безработица. Броят на новите работни места е с над 200 повече от предварително планирания брой. Програмата ще стартира пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се реализира до края на годината.

Най-много безработни ще бъдат наети в общините Ружинци – 150, Хайредин – 142, Вълчедръм – 140, Бойчиновци – 98, Димово – 81, Борован – 78 и Якимово – 75.

В Криводол ще се открият 67 работни места, в Чупрене – 56, в Брегово – 45, в Медковец – 42, в Чипровци – 38, в Макреш – 28, в Грамада – 26.

В публичния сектор са одобрени 925 работни места. От тях 321 са за пълен работен ден. Близо половината от заявките от публичния сектор са за шестчасов работен ден, а 172 - за четиричасов работен ден. Длъжностите за непълно работно време са свързани с дейности, свързани с атмосферните условия, сектора на услугите или изискващи по-тежък физически труд.

Подборът на безработните, които ще се включат в програмата приключва утре. Приоритетно ще се осигурява заетост на продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след проведено от специалистите в бюрата по труда мотивиране за активно включване в трудова заетост. Пилотният етап на програмата е финансиран с два милиона лева, осигурени чрез оптимизация на бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Със средствата ще се покрият разходите на работодателите за трудово възнаграждение и осигуровки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама