Взрив от цветове очаква Пловдив по време на One Dance Week

18:25, 29 авг 17 / Култура и наука 25 188 Topnovini
1

Юбилейното 10-то издание на фестивала за съвременен танц One Dance Week започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента. Организаторите обещават да видим съвремието като дует на човек и робот от Тайван, битката със съдбата през историята на Мохамед Али, технологичната зависимост и още спектакли, вплели нишки към съвременния живот.

Специален акцент в тазгодишната програма е спектакълът ХРОМА на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, който пристига за юбилейното издание на ONE DANCE WEEK тази есен в Пловдив. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Града под тепетата. Tази година One Dance Week е и част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

ХРОМА е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите на сцената сякаш за да надделеят и да ги погълнат. Хореографът Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. Именно така, всъщност, непрестанно виждаме и създаваме света около себе си.

Такатани се вдъхновява, първо, от музиката на Саймън Фишър Търнър, а след това от последната книга на английския режисьор-авангардист, художник и сценарист Дерек Джарман – „ХРОМА: Книга на цветовете“ (1994). Спектакълът е изпълнен с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други известни личности, както и с размишления върху загубата на зрение – самият Джарман губи зрението си към края на живота си.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани