Взрив от цветове очаква Пловдив по време на One Dance Week

18:25, 29 авг 17 / Култура 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Юбилейното 10-то издание на фестивала за съвременен танц One Dance Week започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента. Организаторите обещават да видим съвремието като дует на човек и робот от Тайван, битката със съдбата през историята на Мохамед Али, технологичната зависимост и още спектакли, вплели нишки към съвременния живот.

Специален акцент в тазгодишната програма е спектакълът ХРОМА на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, който пристига за юбилейното издание на ONE DANCE WEEK тази есен в Пловдив. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Града под тепетата. Tази година One Dance Week е и част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

ХРОМА е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите на сцената сякаш за да надделеят и да ги погълнат. Хореографът Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. Именно така, всъщност, непрестанно виждаме и създаваме света около себе си.

Такатани се вдъхновява, първо, от музиката на Саймън Фишър Търнър, а след това от последната книга на английския режисьор-авангардист, художник и сценарист Дерек Джарман – „ХРОМА: Книга на цветовете“ (1994). Спектакълът е изпълнен с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други известни личности, както и с размишления върху загубата на зрение – самият Джарман губи зрението си към края на живота си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама