30 години от недостижимия световен рекорд на Стефка Костадинова

10:59, 30 авг 17 / Спорт 25 528 Topnovini
1

По повод все още неподобрения си световен рекорд във високия скок и 30 годишнината от поставянето му, Стефка Костадинова завяи пред bgolympic.bg:

Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта".

"Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите".

"Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см…Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Много ми се иска – и ще бъде щастлива – ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание".

"Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани