Вярно ли е, че Мерцедес нарочно горят масло? И още важни въпроси за Формула1!

17:15, 31 авг 17 / Спорт 25 1338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да! Горивото във Формула 1 е лимитирано като химичен състав, но и като максимално разрешено количество за всяко състезание. Освен това има и ограничение за максималната стойност на горивния поток към турбо хибридния двигател. При тези драконовски ограничения на горивото инженерите са принудени да търсят алтернативни варианти. Интересно е да отбележим, че до момента Не е тайна, че двигателното масло лесно гори, но това горене обикновено пречи на добрата работа на двигателя и се избягва. Не и във Формула 1, особено когато си партнираш с една от най-големите петролни компании (в този случай Петронас). Наскоро един от инженерите на конкурентния екип на Мерцедес - Ред Бул насочи общественото внимание, чрез открита молба към главния технически комисар на Formula 1, която звучеше горе-долу така: "Защо не проверите дали някои от нашите конкуренти не използват ненормално голямо количество масло за достигане на максимална мощност предимно в квалификациите?"

Така стана ясно, че наистина Мерцедес и Петронас са разработили специално масло, което в определени моменти, когато е необходима максимална мощност се вкарва директно в горивната камера след инжектора и вместо да затруднява горенето го оптимизира! Това което никога няма да разберем е колко десетки милиона е струвало разработването на това специално масло, колко десетки двигателя за потрошени в дино тестерите на Мерцедес докато се изчистят всички грешки, както и каква е цената на явната политическа закрила, която са ползвали от Международната Автомобилна Федерация (ФИА) в продължение на близо 4 години до сега.

Каква паяжина плете Фернандо Алонсо?

Фернандо Алонсо без съмнение е един от най-добрите пилоти в историята на моторните спортове. По някаква странна причина обаче вече 10 години се озовава в грешните отбори в грешните етапи от развитието им и няма шанс да побеждава. Част от обяснението за това е противоречивият му начин на работа в стил «Разделяй и владей!»

Какво се случва в момента във вихъра от проблеми между Макларън и Хонда?

Алонсо се опитва всячески да злепостави публично Хонда, като постоянно се оплаква по радиото в хода на всяко състезание с изрази от типа на: "Нямам мощност", "Проблем с двигателя", "Това не е състезание, просто един тест", "Това е срамно!", "Нямам никакъв шанс" и т.н. В хода на настоящия сезон даже няколко пъти си позволи нарочна да паркира колата преди края на състезанието и да каже, че двигателят се е счупил и после Хонда да отрекат и да се аргументират, че всичко с двигателят им е изправно.

Какво цели Алонсо, като напада публично работодателя си?

Да накара Хонда доброволно да се оттегли от партньорството си с Макларън и един от другите доставчици на двигатели във Формула 1 да е принуден да доставя двигатели на Макларън. Алонсо е убеден, че с който и да било от другите двигатели ще има шанс да побеждава защото шасито на Макларън е достатъчно добро, а слабото звено е само турбохибридният двигател на Хонда. Тъй като нито Мерцедес, Ферари или Рено искат доброволно да доставят двигатели на отбор, който има реален шанс да ги побеждава, ако все пак бъдат принудени да доставят двигатели на Макларън, то те най-вероятно просто няма да са последна спецификация и Алонсо и Макларън отново може да се окажат в неизгодна позиция. Все повече експерти мислят, че опитите на Алонсо постоянно да контролира всичко около себеси за пореден път ще му изиграят лоша шега и съвсем не е изключен варианта Алонсо да напусне Формула 1 в края на този сезон. Ще видим!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама