Световноизвестен диригент открива сезона утре в Националната опера и балет

16:25, 30 сеп 17 / Култура 25 973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският диригент Айра Левин е титулуван за главен гост-диригент на Софийската опера в началото на сезон 2017-2018. Левин вече е дирижирал на софийска сцена Реквиема на Верди през април 2017 г., а на 1 октомври от 16 ч., той ще открие новия сезон с най-новата продукция на първия ни оперен театър – операта „Парсифал” от Вагнер. Със софийския ансамбъл и оркестър той ще дирижира цялата Вагнерова тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ през май 2018 г. в легендарния Болшой театър в Москва – първите представления на „Пръстена“ там от почти цял век насам, следвани от целия цикъл в София през юли. Той ще дирижира още и „Дон Карлос“, „Вертер“, „Бал с маски“ и концерти. 

Айра Левин е дирижирал над 1000 оперни спектакъла и репертоарът му обхваща 70 различни заглавия. Симфоничният му репертоар включва по-голямата част от стандартния репертоар, както и много по-малко известни произведения. Работил е с неизброими международно признати диригенти, инструменталисти, певци и режисьори и е също така активен концертен пианист и композитор/аранжор.

Той дирижира балетите „Пулчинела“ от Стравински и „Арлекино“ от Бузони през юбилейния сезон за 100 години от основаването на Театъра в Сао Пауло, Бразилия, през август 2017 г.

Много успешният му оперен дебют в САЩ става през април 2017 г. в Център „Линкълн“, където дирижира брилянтната и рядко чувана опера на Респиги „Потъналата камбана“ през първия сезон на наскоро реорганизираната Ню Йорк Сити Опера. Единодушно получава положителни отзиви от всички водещи вестници и музикални списания. Дебютът му в знаменития Женевски театър през ноември 2016 г. с „Вампирът“ на Маршнер, също е приет с голямо одобрение от публиката и критиката. Дирижира и няколко спектакъла на „Пулчинела“ от Стравински и „Арлекино“ от Бузони с Оркестъра на Романдска Швейцария.

Бил е главен гост-диригент на легендарния театър „Колон“ в Буенос Айрес в периода 2011-15 г., където дирижира 12 големи оперни продукции, сред които нови постановки на „Алеко”, „Франческа да Римини ”, „Жената без сянка”, „Бал с маски”, „Индоменей” , „Мадам Бътерфлай ”, „Вертер”, „Дон Карлос”, включително американските премиери на „Едип“ от Енеску и „Калигула“ от Гланерт, както и няколко симфонични програми. Преди това работи като музикален директор и артистичен директор на театър „Мунисипал“ в Сао Пауло (2002-2005) и на Бразилския национален театър в Бразилия (2007-2010), носейки международно признание и на двата театъра. Запознава Бразилия с няколко важни произведения от Малер, Яначек, Шостакович, Сибелиус, Бузони, Енеску, Шьонберг, Шнитке, Кориляно и много други. 

Заемал е постове като помощник диригент във Франкфуртската опера (1985-88), главен диригент на Бременската опера (1988-1996) и Дойче Опера ам Райн, Дюселдорф-Дуйсбург (1996-2002) и като главен гост-диригент на Каселската опера (1994-1998). Дирижирал е много оркестри в много оперни театри в цял свят, включително Дрезденската държавна капела, Лайпцигския оркестър на „Гевандхаус“, оркестъра на Франкфуртския музей, Дюселдорфския симфоничен оркестър, Дуйсбургската филхармония, Хановерския държавен оркестър на Долна Саксония, Брукнеровия оркестър на Линц, Баденската държавна капела на Карлсруе, Бременската филхармония, Дъблинската опера, Операта на Монпелие, Норвежката опера в Осло, Норландската опера в Умео, Швеция, Кейптаунската опера, Националния португалски симфоничен оркестър в Лисабон, Мексиканския държавен симфоничен оркестър, Филхармонията на Буенос Айрес и всички главни оркестри в Бразилия.

Прави силно успешния си дебют в залата на Берлинската филхармония през ноември 2013 г. с Берлинските симфоници, като дирижира собствената си оркестрация на „Контрапунктична фантазия“ от Бузони и Четвърта симфония на Шуман, както и изпълнява пиано концерт от Моцарт.

Сътрудничеството му с Хановерската държавна опера започва през 2012 г. с „Фалстаф“ и продължава с концерти през 2014 г. и друга възстановка на „Фалстаф“ през 2016 г. Дебютът си в Букурещката национална опера прави през март 2016 г., като дирижира „Едип“ на Енеску.

Записите на Айра Левин включват два компакт диска на американския композитор Майкъл Колина с Лондонските симфоници за звукозаписните компании „Фльор дьо сон“ и „Наксос“, последвани през есента на 2014 г. от реквиема на Колина „Requinauts“ с Кралския шотландски национален оркестър за същите марки. Неговото CD на собствените му оригинални транскрипции „Транскрипции за пиано от Айра Левин“, издадени от „Линдоро“, печели наградата „Браво“ в Бразилия за най-добър компакт диск с класика за 2007 г. Първият му студиен запис на първата редакция на Шеста симфония на Брукнер от 1899 г. за „Линдоро“ бива последван през 2016 г. от световната премиера на запис на първата редакция от 1892 г. на Втора симфония на Брукнер, и двете със Симфоничния оркестър на Норландската опера, Швеция.

Финландското издателство „Тили“ публикува всичките му многобройни транскрипции за пиано. Неговите оркестрации за голям оркестър на монументалното произведениe на Бузони „Контрапунктична фантазия“, „Фантазия“ и „Фуга върху BACH“, „Клавирен квартет“ на Франк като „Симфония във фа минор“, пет клавирни и хорални произведения от Рахманинов като „Пет пиеси за оркестър“ и масивните „Вариации и фуга на тема от Бах“ на Регер, опус 81 са изпълнени с Берлинските симфоници в залата на Берлинската филхармония, с водещи оркестри на Хановер, Бранденбург, Хелзинки, Турку, Буенос Айрес, Порто Алегре, Монтевидео. През 2016 г. те и други произведения от Регер са дирижирани от него с Бранденбургския държавен оркестър за ново документално DVD от „Фюг Стейт Филмс“ в чест на стогодишнината от смъртта на Регер през 2016 г., което излиза през март 2017 г. и се изпълнява и от Малагските симфоници през октомври 2016 г. Всички тези творби за публикувани от финландското издателство „Тили“. Новата оркестрация на сонатата на Респиги за цигулка и пиано в ре минор е публикувана през февруари 2017 г от „Тили“ като „Концерт в ре минор“. 

През 2016 г. издателство „Тили“ завършва публикуването на голяма серия от негови транскрипции за соло пиано на произведения от Бах, Глук, Шуберт, Вагнер, Чайковски, Малер и Вила-Кобос  и каденци на няколко концерта от Моцарт. Записите на Левин на много от произведенията му за пиано сега могат да се чуят в You Tube, заедно с партитурата.

Завършен пианист, Айра Левин печели Първа награда на Американския национален Шопенов конкурс през 1980 г. Осем години учи при легендарния Хорхе Болет в института „Къртис“, по-късно става негов асистент, докато следва и дирижиране при Макс Рудолф. Свирил е навсякъде в Съединени щати, Южна Америка и Европа и продължава да се изявява с рецитали и концерти, често като водещ концерти също и от клавиатурата, включително на творби от Моцарт, Вебер, Бах и дори Втория концерт на Брамс, който дирижира и свири след като главен солист се отказва с кратко предизвестие.

От 2011 г. живее в Берлин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама