''Русия не заплашва сигурността на България''

09:38, 29 сеп 17 / Политика 25 907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Министърът на външните работи Екатерина Захариева се завърна от САЩ, където бе на посещение с президента Румен Радев.

„Основните теми бяха борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея. Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район”, каза Захариева в „Здравей, България” на NOVA.

На въпрос дали трябва да има база на НАТО на брега на Черно море, тя отговори, че в момента такова нещо не стои на дневен ред, но не вижда нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник.

НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия”, допълни министър Захариева.

Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса”,  коментира още тя.

Министър Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения”, каза още министърът.

В отговор на въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас, а част от действията й.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама