Сотир Цацаров се срещна с еврокомисарите Вера Юрова и Мария Габриел

11:35, 29 сеп 17 / Политика 25 206 Topnovini
1

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров се срещна в Брюксел с еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова и с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Две бяха основните теми на разговор с еврокомисаря Юрова - създаването на Европейска прокуратура и напредъкът на България по Механизма за сътрудничество и оценка.

По отношение на Европейската прокуратура еврокомисарят съобщи, че в началото на м. октомври се очаква да бъде гласуван проект на регламент в Европейския парламент и така етапът от създаването на Европейската прокуратура ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

Главният прокурор подчерта, че в страната ни няма различия между политическата и професионалната позиция - съществува пълна подкрепа на идеята за създаване и пълноценно функциониране на бъдещата Европейска прокуратура. Тази структура ще се занимава основно с престъпления, увреждащи финансовите интереси на ЕС.

Обсъдени бяха и основни моменти от проекта за регламент,който днес е бил приет изцяло от комисията LIBE.

Еврокомисар Юрова подчерта, че с приемането на регламента, европейските политици са изпълнили своята задача и сега на ход са професионалистите (прокурорите и полицейските органи на държавите-членки).

Главният прокурор информира г-жа Юрова и за изпълнението на препоръките по последния мониторингов доклад от страна на Прокуратурата на Република България. Основен акцент беше поставен върху разследванията срещу лица,заемащи висши държавни длъжности - народни представители, министри и магистрати.

В хода на разговорите бе подчертана отново позицията, че е възможно до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия Механизмът за сътрудничество и оценка да преустанови своето действие, ако България продължава с темпа на реформите.

В разговорите си с еврокомисаря Мария Габриел, г-н Цацаров оцени високо инициативата й за дискусия по задълженията на интернет-платформите да премахват незаконно съдържание в сайтове, особено когато са свързали с тероризъм и сексуални престъпления.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани