Засилване на солидарността между държавите от Централна и Югоизточна Европа в енергетиката

12:37, 29 сеп 17 / Политика 25 894 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и министрите на енергетиката на 9 държави — членки на ЕС и на 8 договарящи се страни по Енергийната общност се срещнаха в Букурещ и се договориха да засилят регионалното сътрудничество.

Сътрудничеството в рамките на инициативата на Комисията за енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), чието начало бе поставено през 2015 г., дава резултати чрез укрепването на солидарността и позволява по-сигурни и по-достъпни доставки на газ за гражданите и предприятията в целия регион. Тази четвърта по ред министерска среща на групата на високо равнище по CESEC [1] в Букурещ, представлява важен момент за целия регион, като създава нови измерения на солидарността, необходима за да се отговори на енергийните предизвикателства, пред които е изправена тази част на Европа.

Министрите подписаха Меморандум за разбирателство (МР), който допълва съществуващата инициатива CESEC. МР включва общ подход към пазарите за електроенергия, енергийната ефективност и развитието на енергията от възобновяеми източници. Той също така включва списък от приоритетни проекти за изграждането на взаимосвързан регионален пазар на електроенергия, както и специфични действия за увеличаване на енергията от възобновяеми източници и на инвестициите в енергийна ефективност в регион, който има огромен потенциал за растеж в тези сфери. Също така бяха договорени национални пътни карти за подобряване на търговските условия в региона.

На срещата беше поставено също така началото на две нови работни групи на операторите на газопреносни системи: първата, за изпълнението на реверсивния пренос по Трансбалканския газопровод, и втората, за така наречения „вертикален коридор“ между България, Гърция, Румъния и Унгария; като и двете работни групи ще се подпомагат от Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама