Засилване на солидарността между държавите от Централна и Югоизточна Европа в енергетиката

12:37, 29 сеп 17 / Общество 25 145 Topnovini
1

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и министрите на енергетиката на 9 държави — членки на ЕС и на 8 договарящи се страни по Енергийната общност се срещнаха в Букурещ и се договориха да засилят регионалното сътрудничество.

Сътрудничеството в рамките на инициативата на Комисията за енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), чието начало бе поставено през 2015 г., дава резултати чрез укрепването на солидарността и позволява по-сигурни и по-достъпни доставки на газ за гражданите и предприятията в целия регион. Тази четвърта по ред министерска среща на групата на високо равнище по CESEC [1] в Букурещ, представлява важен момент за целия регион, като създава нови измерения на солидарността, необходима за да се отговори на енергийните предизвикателства, пред които е изправена тази част на Европа.

Министрите подписаха Меморандум за разбирателство (МР), който допълва съществуващата инициатива CESEC. МР включва общ подход към пазарите за електроенергия, енергийната ефективност и развитието на енергията от възобновяеми източници. Той също така включва списък от приоритетни проекти за изграждането на взаимосвързан регионален пазар на електроенергия, както и специфични действия за увеличаване на енергията от възобновяеми източници и на инвестициите в енергийна ефективност в регион, който има огромен потенциал за растеж в тези сфери. Също така бяха договорени национални пътни карти за подобряване на търговските условия в региона.

На срещата беше поставено също така началото на две нови работни групи на операторите на газопреносни системи: първата, за изпълнението на реверсивния пренос по Трансбалканския газопровод, и втората, за така наречения „вертикален коридор“ между България, Гърция, Румъния и Унгария; като и двете работни групи ще се подпомагат от Европейската комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани