Обновената библиотека „Дора Габе ” в Добрич очаква малките читатели

16:50, 29 окт 17 / Общество 25 214 Topnovini
1


В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Регионална библиотека „Дора Габе ”обнови интериора на сектор Работа с деца. Слънчеви цветове, цветни стелажи и меки форми за четене в залата за обслужване и Стаята на приказките ще радват децата до 14 г. Голяма част от мебелите са нови, а Стаята на приказките е изцяло подновена -желано място за четения, беседи, драматизации, литературни утра. Обновена е и детската читалня за малчуганите, които предпочитат да ползват литература в сектора.

Промяната е част от мисията на библиотеката да формира положително отношение към четенето при децата от най-ранна възраст и да ги приучи да посещават библиотеката.  Създавайки приятна, спокойна и стимулираща атмосфера, културната институция насърчава децата да се вълнуват от знанието и художествените произведения, да откриват същността на посланията, заложени в книгите.

Фондът на сектор Работа с деца непрекъснато се обогатява  с нова литература, както художествена, така и от различни отрасли на знанието. За малките потребители библиотеката комплектува красиво илюстрирани издания от световната класическа съкровищница, панорамни и триизмерни книги, книги с 3D очила, книги с прозорчета и въртележки, книги със светещи и пеещи страници. Децата сами участват в подбора на литература за закупуване, като правят своите предложения в специална кутия „Искам да прочета”.

Паралелно с предоставянето на книги за дома и в читалнята,  сектор Работа с деца ще провежда целогодишно културни и образователни инициативи с цел ограмотяване, насърчаване на четенето, възпитаване любов към книгата и четенето по библиотечни програми  Детство мое и Различията ни обединяват. Летен детски клуб „Играй и учи” събира деца от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г. през лятната ваканция.

Посредник между децата и книгата, библиотеката ще предлага по предварителна заявка и екскурзии в библиотеката – за запознаване с всички библиотечни сектори и правилата за ползване на библиотеката, тематични беседи, литературни утра и презентации,четене на приказки в Стаята на приказките, тематични викторини, четене на текстове от любими детски приказки и рисуване по прочетеното, драматизации по произведения на любими детски автори.Ще има също премиери на книги, прожекции, срещи по национални и международни проекти, изложби на детско творчество и на библиотечни документи за деца, тематични витрини, боядисване на великденски яйца, образователни концерти.
 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани