Народният театър в помощ на пациенти с глаукома

13:00, 29 окт 17 / Култура 25 892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Пациентската организация „Глаукома”, Институтът за здравно образование и Народният театър "Иван Вазов" канят на благотворителен спектакъл на Невиждан театър „Сянката на моята душа” с автор и режисьор Велимир Велев. 

Сянката на моята душа” е визуална импресия, в която незрящи актьори от Невиждан театър играят със сенки и светлина. Рисуват разноцветни картини, създават и оживяват образи чрез движението на телата и ръцете си, разчитайки на вътрешния си “поглед” и интуиция.

Казват, че „помагат на зрящите да прогледнат“… Спектакълът прекрачва отвъд границите на човешките възможности. Казва ни, че единственият начин да прогоним сянката на самотата и студа, е да отворим очите и сърцата си за хората и света около нас…

Пиесата трудно се описва с думи, защото е мултиартистична и в нея са преплетени множество аудиовизуални техники - театър на сенките, рисуване върху екран, танцови и театрални елементи, но всичко безпрекословно, а не самоцелно, е подчинено на основния сюжет в драматургията на талантливия актьор и режисьор Велимир Велев.

В музикалното оформление участват арфа, блокфлейти и множество перкусии, които имат важна роля в динамичното синхронизиране на участието на незрящите актьори в спектакъла.

Спектакъл, който е всичко друго, но не и просто един спектакъл. „Сянката на моята душа” е явление.   Заявка за един театрален феномен в световен мащаб, защото за пръв път в историята на театъра незрящи актьори правят театър на сенките – задача, трудна дори и за зрящи.

Постановката в подкрепа на хората с нарушено зрение ще се играе на Голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов“ на 30 октомври (понеделник) от 19:00 часа. Ако желаете, билети за вас и вашите близки може да закупите на касата на Народен театър „Иван Вазов“.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама