В Карлово откриха документална изложба, посветена на архитект Йосиф Шнитер

10:29, 30 окт 17 / Култура 25 880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фото-документална изложба посветена на архитект Йосиф Шнитер откриха в Исторически музей - Карлово. Изложбата откри директорът на музея Мария Деянова в присъствието проф. Мария Шнитер – преподавател в Пловдивския университет и правнучката на изтъкнатия архитект.  Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев поздрави организаторите на изложбата за откриването й в навечерието на Деня на народните будители. „Полезно е да видим тази изложба по повод 1 ноември, защото мащабната  дейност на архитект Шнитер, за своето време, също може да се приеме като будителска“, каза пред присъстващите заместник-кметът. Таня Йорданова от Общински институт „Старинен Пловдив“, с чието съдействие е организирана изложбата, представи забележителната дейност на архитекта.

Йосиф Шнитер е роден през 1852 година в град Нови Биджов, Чехия, в семейството на потомствени архитекти и инженери. През 1876 г. завършва Висше военноинженерно училище във Виена. Същата година емигрира в Москва. След като става доброволец в Руско-турската освободителна война, пристига в България и се установява да живее в Пловдив. Участва в Съединението на България и Сръбско-българската война. Неговата строителна дейност започва от 1878 година. Той проектира и строи много обществени и частни сгради в Пловдив и други градове на страната. Автор на първия градоустройствен план на Пловдив, утвърден през 1896 г. Името на арх. Шнитер завинаги ще бъде свързано с историята на градоустройството и пловдивската архитектура. Безкомпромисен по отношение на качеството на изгражданите сгради, той за първи път въвежда в България използването на железобетон в строителството.  По негов проект, в град Карлово е построена камбанарията на храм „Свети Николай“, която е характерна със своята класическа монументалност и архитектура. В град Сопот, той е проектирал сградата на Основно училище „Неделя Петкова“.

Изложбата е организирана от Община Карлово, Исторически музей – Карлово, Общински институт „Старинен Пловдив“ и наследници на архитект Йосиф Шнитер и може да бъде видяна до 27 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама