Осъдителна присъда за управител на фирма, получил от държавния бюджет неследващо се ДДС за над 400 000 лева

16:16, 30 окт 17 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предаденият на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна управител на „Имобилиаре“ ЕООД Димо Г. получи осъдителна присъда за неправомерно получени суми от държавния бюджет чрез подаване на месечни справки-декларации по ЗДДС, в които отразявал неверни обстоятелства. С горните деяние всеки от месеците като управител на дружеството Димо Г. претендирал пред ТД на НАП във Варна да му бъдат възстановени суми от държавния бюджет – общо  407 242 лева.

42-годишният подсъдим поиска наказателното дело срещу него да се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие. Така управителят на кухото търговско дружество след редукция на наказанието с една трета бе осъден 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от 4 години. С присъдата на Варненския окръжен съд Димо Г. бе лишен за срок от четири години от право да извършва търговска дейност. В негова тежест са и направените разноски по делото. Съдът уважи в пълен размер и гражданския иск на ТД на НАП във Варна.  

Димо Г. работел като разносвач на пици в пицария „Ал Бънди“, стопанисвана от покойния вече бизнесмен Борислав Манджуков. Двамата били съученици. Манджуков предложил на Димо Г. да регистрира на негово име търговско дружество „Имобилиаре“ ЕООД, като за „услугата“ обещал да му плаща. Така в периода от 8 октомври 2007 до 18 юни 2008 год.  при условията на продължавано престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание „Имобилиаре“ ЕООД успяло да възстанови неследващи се данъчни кредити по неосъществени покупки и продажби и получило от държавния бюджет 407 242 лева, като получената сума е в особено големи размери.  


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама