Мая Манолова свиква форум по повод 25 години от ратифициране на Европейската конвенция за правата на човека

09:20, 30 ное 17 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова организира конференция по повод 25 години от ратифициране на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи /ЕКПЧ/. Темата на форума е „Европейските стандарти за защита правата на човека: влияние на практиката на Съда в Страсбург върху националното законодателство и институциите“.

През 2017 г. България е осъдена да заплати обезщетения в размер на 799 595 евро от Европейския съд по правата на човека в Страсбург - тези и други данни ще представи омбудсманът по време на дискусията. На форума ще бъде направена равносметка на влиянието на практиката на Европейския съд по правата на човека за усъвършенстване на българското законодателство, ще се обсъди капацитета на българските институции за прилагане на ЕКПЧ и практиката на Съда в Страсбург, както и проблемите с изпълнението на осъдителните решения към България.  

Събитието ще се състои днес от 11.00 часа в зала „Тържествена“ в Централния военен клуб.

Участие са потвърдили заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на правосъдието Десислава Ахладова, Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, двама български съдии от Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев и Здравка Калайджиева, народни представители, членове на Консултативния съвет по законодателството към НС, както и на Консултативния-конституционен съвет към Омбудсмана, съдии от Конституционния съд, от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов, секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева, директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, представители на Съюза на съдиите и Висшия съдебен съвет, на академичната общност и студенти, правителствени агенти, учени, експерти и неправителствени организации, работещи в защита правата на човека.   


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама