„Януари – фестивал на българската драматургия” стартира в НДК

12:00, 30 дек 17 / Култура и наука Сподели в: 25 284 Topnovini Автор: Topnovini
1

Януари – Фестивал на българската драматургия” е замислен като форум за изява на театрални продукции създадени по  български драматурзи - класици или наши съвременници. Изискването към участниците е именно това – текстовете да са написани от български автори или да са интерпретации на български текстове, пак направени от наши автори.

Така всяка година през януари под един покрив ще бъдат събирани едни от най-обичаните от публиката представления от български автори, като се предвижда и възможност за творчески дебюти.

Такъв формат сред съществуващите у нас фестивали няма , което - като се прибави и факта, че София няма своя театрален фестивал, в който да се представя българската драматургия - обяснява защо "Януари" има огромен потенциал за развитие и за влияние върху театралния живот у нас. Защо "Януари"? Защото това е най-българският месец, по думите на проницателният Йордан Радичков от едноименното негово произведение, с което този наш обичан класик /със съгласието и одобрението на неговия син/ става кръстник и патрон на ""Януари - Фестивал на българската драматургия". Лого на Фестивала ще бъде една от рисунките на Йордан Радичков от творбата му "Ние, врабчетата" - защото точно врабчетата са си най-български и си остават тук дори в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг.

Малко повече подробности около организацията тази година:Място - "Нов театър” -  НДК" Време: от 8-и до 21-и януари включително. Откриването е от 19.30ч. на 8-и януари, понеделник с пиесата "Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” с участието на Иван Радоев, Елена Петрова и Мариела Топалова.Режисьор – Бойко Илиев. Посвещава се на 140 – годишнината от рождението на П. К. Яворов.

Фестивалът имаше своето първо издание през януари  2016г.

 

 

 


 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани