Как да използваме пиротехниката без да има инциденти?

13:15, 31 дек 17 25 889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно от на-важните правила при използването на пиротехнически изделия е да се четата и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие, припомнят от МВР.

Не тряба да се използват видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност, както и да се нарушава цялотта на изделието. Фойерверките не трябва да се дават и на деца. Те трябва да са на безопасни отстояния от други хора.

Тези изделия никога не трябва да се насочват и хвърлят към хора или животни.

Другите важни правила са да не се използват на закрито, да не са самоделно направени, около нас винаги да има вода или пожарогасител, изделието да е  поставено върху твърда повърхност. Не трябва да се пуши или употребява алкохол.

Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата може да предизвика локални изгаряния и травми, натискането им с крак също може да бъде опасно, припомнят от МВР.

Забранено е използването на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали и в районите на здравни, учебни и социални заведения, храмове и манастири.

От МВР отчетоха, че при 303 съвместни проверки за пиротехнически изделия в търговската мрежа , извършени от служители на КОС и експерти от ДАМТН, са открити 25 продукта, несъотвестващи с изискванията, издадени са три заповеди за спиране на фойерверки с нарушена опаковка.

От началото на декември служителите на КОС – СДВР пък са извършили 1223 проверки в столицата и са установили 2336 нарушения, свързани с незаконно притежание на пиротехника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама