Еврокомисарят по екология се срещна с министри от 9 страни заради мръсния въздух

13:30, 30 яну 18 / Свят 25 891 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят по екология Кармену Вела, се срещна с министрите на околната среда на девет държави от ЕС заради лошото качество на въздуха и които са заплашени от дело в Съда на ЕС. Страните са Франция, Германия, Великобритания, Чехия, Испания, Италия, Унгария, Румъния и Словакия. 

България не е сред тях. Причината е, че страната ни вече е дадена на Съда на ЕС заради същия проблем.

Европейската комисия настоя държавите в ЕС да предприемат незабавни мерки за осигуряване на чист въздух. Брюксел повече няма да чака, заяви Вела, цитиран от БТА.

Утре комисарите ще обсъдят въпроса на седмичното си заседание. Държавите, които не са изпълнили досега изискванията и още не са предадени на съд, имат срок до понеделник да предложат нови мерки. Ако преценим, че тези мерки ще доведат до бързо подобрение, може да не отнесем въпроса до съда, заяви Вела.

Изискванията са стари и трябваше да бъдат приложени отдавна. Достатъчно чакахме и повече няма да чакаме. Призовавам всички държави в ЕС да решат този въпрос със спешността, която съдържа. Отговорността за действие е на държавите, има и правни последици, добави еврокомисарят. Той отбеляза, че годишно в ЕС от дихателни болести умират около 400 000 души.

През 2008 г. ЕС въведе максимално допустими прагове на замърсяване на въздуха. В 23 от 28-те държави в ЕС тези изисквания не са изпълнени и въздухът е прекомерно замърсен в над 130 града.

По един от показателите за замърсяване ЕК води дело срещу 13 държави (Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания и Люксембург). По втори показател подсъдимите страни са 16 - Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама