Преговарящите за кабинет в Германия се разбраха относно разделените бежански семейства

16:00, 30 яну 18 / Свят 25 919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел преодоля още едно препятствие по пътя към сформиране на следващото си правителство. Нейният консервативен и бъдещите му партньори в кабинета - германските социалдемократи (ГСДП) на Мартин Шулц се споразумяха по въпроса за събиране на разделените бежански семейства.

Събирането на семейства на бежанци ще бъде замразено до 31 юли, след което броят ще бъде ограничен до 1000 души на месец. Може да има някои изключения от този таван при изключително тежки семейни случаи.

Християндемократите (ХДС) на Меркел, тяхната сестринска баварска партия (ХСС) и ГСДП вече имаха споразумение за въвеждане на месечен лимит за събиране на семейства в проекта за коалиционно споразумение, постигнат в началото на този месец. Дебатът обаче бе отново открит след започването на формални коалиционни преговори, четири месеца след парламентарните избори през септември. Резултатите от вота не позволиха съставяне на коалиция в традиционните рамки. Левоцентристката ГСДП преди защитаваше правото за събиране на семействата на всички бежанци.

Стремежът на германския лидер е да сложи край колкото е възможно по-бързо на месеците политически застой и да започне четвъртия си мандат като избегне нови избори напредва. Желанието на двете преговарящи страни е да приключат с коалиционните разговори до неделя.

Остават да се договорят още две ключови искания на социалдемократите: по-строги ограничения върху временните трудов договори и приравняване на заплащането на лекарите за частно и обществено застрахованите пациенти. Меркел, Шулц и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер планират да се срещнат по-късно днес, за да се опитат да запазят инерцията за сключването на сделка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама