433-ма зоополицаи ще бдят за инциденти с животни

16:10, 30 яну 18 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

433 зоополицаи ще реагират на сигнали за инциденти с животни в цялата страна, съобщи директорът на „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Това не са служители извън щата, а разследващи полицаи и оперативни работници, които са изявили желание да работят и по тази линия. Те ще получат специално обучение в Холандия.

Вътрешният министър Валентин Радев посочи, че България ще стане втората страна в Европа с действащо такова звено. Необходимостта от него е изтъквана многократно през годините от експерти и граждански организации заради огромното количество сигнали за жестокости над животни – насилие, нелегални боеве, развъдници с недопустими условия и др.

„Предприети са мерки и за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Започна процедурата и по обозначаване на 28 автомобила – към днешна дата 25 са готови”, уточни Терзийски.

Той допълни, че до момента има 298 сигнала за проява на жестокост към гръбначни животни, като над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава. Към момента сериозен проблем при работата по подобни престъпления са липсата на доказателства и изградени процедури за установяване на извършителя.

Така и ефективно осъдените за насилие над животни са единици.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама