Иранчанки излязоха на протест срещу закона, задължаващ ги да практикуват „хиджаб“

13:45, 31 яну 18 / Свят 25 663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медийни публикации показват „вълна“ от жени в Иран, протестиращи срещу задължителната практика на носене на забрадка за главата, като ги свалят и размахват на пръчки. 

Преди около месец протестираща жена идентифицира като Вида Мовахед се противопостави на закона. Демонстрацията съвпадна с вълната от протести, която обхвана цялата страна в края на декември и началото на януари.

Тогава Мовахед бе задържана за кратко и освободена, след като нейни сънародници разпостраниха бележка в социалните мрежи: „#Къде е тя?“, което накара властите да заяват, че повече няма да арестуват жените заради неспазването на кодекс.

От текущия протест обаче, втора жена е арестувана в иранската столица Техеран. Жената свали своята забрадка и я закачи на дърво като протест срещу ограниченията. Самоличността на втората жена не се съобщава, но кореспондент на „Ню Йорк таймс“ в Техеран потвърди, че жената е задържана.

Носенето на забрадки е задължително за иранките от Ислямската революция през 1979 година. Тогава при протести загинаха 25 души, а „хиджабът“ е задължителна практика за всяко момиче над 13 годишна възраст.

Въпреки страха от репресии, милиони жени в Ислямската република нарушават ограниченията ежедневно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама